Tussen doorbitches en uitsmijters

RADAR bracht in 2005 het boekje Tussen Doorbitches en Uitsmijters uit. Hierin worden aanbevelingen gedaan om te komen tot een veilig en attractief uitgaansklimaat. De publicatie geeft de zoektocht weer naar manieren om discriminatie aan de deur tegen te gaan.

Verschillende perspectieven worden belicht, die van de ondernemer, de stapper, het antidiscriminatiebureau en de toezichthouder (gemeente en politie). De deelnemers aan de conferentie Ontspannen deurbeleid, dezelfde dag gehouden in Utrecht, kregen allen een exemplaar mee naar huis.

Deurbeleid van uitgaansgelegenheden leidt regelmatig tot discussie en onrust. Jongeren voelen zich gediscrimineerd. Ondernemers zitten in een constante spagaat tussen het garanderen van de veiligheid in en om hun bedrijf en de eisen van een open en toegankelijk deurbeleid. Toch hebben alle belanghebbenden hetzelfde belang. Jongeren willen een veilig en attractief uitgaansklimaat, de overheid heeft baat bij een veilig en positief imago van hun stad als uitgaansstad en de ondernemer wil geen gedonder aan de deur.

Vanuit dit gedeeld perspectief is het volgens de samenstellers mogelijk te komen tot een werkbare manier om de problematiek aan de deur met elkaar aan te pakken.

Een vijftal speerpunten:

- Maak afspraken over een transparant en controleerbaar deurbeleid

- Zorg voor een panelachtige constructie om bij klachten op te kunnen treden

- Betrek jongeren op een positieve manier bij projecten

- Doorbreek de negatieve beeldvorming tussen jongeren enerzijds en portiers/ondernemers anderzijds

- Kijk verder dan de deur, besteed aandacht aan de veiligheid binnen, stimuleer discussies over grensoverschrijdend gedrag.

Tussen Doorbitches en Uitsmijters is geschreven vanuit de ervaringen in Rotterdam, waar sinds 2002 een Panel Deurbeleid bestaat. In dit panel, geinstalleerd door de burgemeester, hebben vertegenwoordigers zitting van de gemeente Rotterdam, de politie Rotterdam-Rijnmond, de Rotterdamse Jongeren Raad (RJR), Koninklijk Horeca Nederland gewest Rotterdam en het antidiscriminatiebureau RADAR.

doorbitches en uitsmijters

 

online een klacht indienen?
Klik hier
of sms ‘KLACHT 010’ naar
3669

Street Talk

14 Augustus - Oude Binnenweg

Panel Deurbeleid Rotterdam
Grotekerkplein 5
Postbus 1812
3000 BV Rotterdam
T: +31 (0)10 411 39 11